Thursday, August 26, 2010

entri terakhir

ini untuk kamu.
bye bye blackbird.

Tuesday, July 6, 2010

cintaku tertinggal di federal.sebelum tu npe.

saya suka rempit bila balik kerja.walaupun kenderaan beroda dua saya automatik dan tidaklah laju,saya berpura2 ianya laju.

saya suka ikut abang posmen.abang posmen memang racing spirit.dia punya lenggok time 'kona'.pergh...

bila saya rasa xcukup laju, saya tutup air-cond.tu dia.bedesup.

bila xda orang dalam terowong jalan motor, saya suka picit hon.bergema beb.

saya xkisah balik pukul 4 pagi ikut jalan motor.tunggang sambil dengar mp3.sejuk.otak melayang.

tadi saya dah buang sistem air-cond.makan minyak menatang tu.baik beli baju hujan yang bermutu.

Thursday, June 24, 2010

terbang tertinggal kaki

aku penat dan sangat lapar.angin naik sampai kepala aku rasa nak pengsan.dh dekat sebulan aku balik xpernah nampak matahari.

aku xsuka tunggu.aku xda masalah sangat dengan benda ni.tapi masa aku jadi 4 jam sehari.

bila angin perut kosong naik kepala, koordinasi aku x seimbang.aku jadi marah.aku rasa nak tumbuk orang.

masa bawak motor aku harap ada orang langgar aku.supaya aku mati nampak macam salah orang lain dan tak perlu hadap hari esok yang macam celaka.

nak naik rumah aku nampak satu pakcik pakai helmet.terbongkok sikit rapat ke dinding.masa tu hujan.sejuk dia.berdirinya xsenang.mungkin tunggu orang turun dari atas.kasihan aku tengok.aku jadi rindu.sama bapak aku yang jarang sekali aku rindu.

bila nak makan nasik,yang ada nasik siang tadi agaknya.aku cium elok lagi.baru aku tahu aku takut pada nasi basi.

besok jangan lah macam celaka.aku mahu tengok matahari terbenam.

dah lama xjumpa bapak aku.kali terakhir hantar die pergi klia masa dia nak pergi umrah.sejak dia balik,xpernah jumpa.

bilalah aku dapat cium pipi bapak aku.mungkin dah dekat 15 tahun aku xcium pipi dia.nak buat tapi xpernah buat.

Monday, June 21, 2010

bila runtuh pudu jail










akhirnya runtuh tembok pudu jail.(sedap panggil pudu jail.orang dulu2 panggil pudu jail).bukan main ramai orang macam menyambut runtuh tembok jerman.semua orang nak tengok.pudu jail legend apa.

semua tunggu menatang tranformers kuning dua bijik tu bertindak.satu potong tembok,abang dia tukang tolak.photographer2 kecoh duk jerit sama sendiri suruh photographer2 yang mencanak kat depan duduk.nanti kena marah dengan bos xdapat gambar cantik.aku tangkap pakai telefon tangan diam aje takut kena pukul sebab melebih lebih.

kontraktor buat kerja pening kepala.runtuh sekeping, semua orang nak naik kat situ ambik gambar.nasib kau la pak cik.orang malaysia jarang tengok warisan diruntuhkan secara langsung untuk kemajuan.kata "mereka" pudu jail xda nilai.sebenarnya boleh je nak simpan.tapi dah terlewat.mintak2 diaorang ada tinggalkan sekeping dua buat kenang kenangan.lepas tu, mural yang ada pada sekeping dua tu jagalah.aku rasa x susah.xpun yang depan tu boleh juga.

masa aku nak gerak,ada orang pecah pecahkan batu bata.angkat, hempas.apa punya ritual entah.ada yang bawak balik serpihan batu bata.kita semua menghargai.dengan cara tersendiri.nanti bila dah tua, aku lalu kat situ naik kereta dengan anak2, aku akan cakap,

"sini dulu ada pudu jail.famous dulu.mural terpanjang dalam dunia.tapi dah kene roboh dah.masa tu abah baru kerja kat kl.abah ada tengok masa diaorang robohkan tu".

lepastu anak2 aku mesti rasa macam xtahu apa2.

"apalah abah cerita ni...."

lepas tu diaorang balik rumah diorang google.(kalau la zaman tu google top lagi)

"hooo...inilah pudu jail abah cerita tu......" (anak aku mestilah terer.buat je xtahu tapi belakang nanti dia akan cari.macam abah dia muda2 dulu.ehem ehem)

Sunday, June 20, 2010

pendengaran yang tuli

aku ada satu perangai.atau boleh dikatakan kebolehan.atau kecacatan.aku boleh dengar satu lagu yang aku suka ulang2.ulang2 di sini bukan bermaksud dua kali.tapi ulang2 infinity & beyond.(xjumpa simbol infiniti pada keyboard ni)

lagu tu xsemestinya paling latest.tak semestinya orang pemes2.asalkan aku suka.aku memang buta muzik pun.satu instrumen pun xtahu main.aku tahu dengar aje.nak nyanyi kecik2 dulu boleh la.bila dah baligh suara aku jadi macam farid ismeth pembaca berita tv1.

lagu aku ulang2 ketika ini adalah 42 coldplay.

time is so short and i'm sure there must be something more oooo ooo oooo~

Friday, June 18, 2010

konvokesyen raja ponteng

semalam adalah hari konvokesyen aku.

aku datang pakai jeans,selipar jepun dan baju berkolar untuk kelihatan sedikit beradab.penjaga yang hadir adalah yuhelmy yusop.

mula2 aku kena buat wang pos kat pejabat pos menara.aku kena bayar rm75 untuk dapat scroll,transkrip original & apa lagi entah.yu ambik mini transkrip.seringgit aje ceh.

dan dalam poket aku ada rm73.syiling ada 50sen 3 keping.dalam kereta ada 70 sen.semua sekali rm75.20.menurut kakak kaunter pejabat pos,nak buat wang pos kena charge rm1.40.

yu sudah habis wang.dan keajaiban datang.berg dari wangsa maju tiba2 sanggup datang nak lepak sambil menganjing scrambler barunya.

jadi aku tebalkan muka kat khulafa lama pinjam duit sikit dari berg.setelah memancing dengan baik,aku dapat rm3.

masuk balik dalam.buat wang pos rm75+rm1.40.pergi ambik resit akak bendahari pow seringgit.print resit pun seringgit.apo deh.

sampai atas nak ambik semua barang2, abang kaunter bilang aku ada hutang sama library.harganya o.2ooo.apa tu.currency azerbaijan kah?

sampai di library,menghadap kaunter abang library pulak.aku kata mau bayar hutang nak ambik scroll.

"ada kad matrik x?", tanya dia.dua orang tu.nak buli aku la tu.muka ketat nak mampos aje.

"kenapa baru nak ambik scroll sekarang?",tanya yang lebih berumur tu.

"oh saya xboleh pergi haritu.ada hal",jawab aku.diaorang saling berpandangan.jijik sangat ke orang x pergi konvo?

"kenapa xpergi?xseronok ke konvo?", tanya dia.muka x boleh blah.

"bukan x seronok bang.saya tengah kerja masa tu.mana ada duit saya nak bayar rm140", jawab aku pandang x pandang.

air muka mereka berubah.ambik nak.kau igt aku orang kaya yang berlagak ke.aku orang miskin la bongok.

dah siap check ,hutang aku 20sen je rupanya.20sen pun nak mintak.nak beli gula2 asam masin la tu.

setelah selesai segalanya pergi kat yu & berg.merayakan majlis konvokesyen selama 5 minit.

pagi tadi aku dah photocopy benda2 yang HR nak.jadi x terganggu lah gaji aku hujung bulan ni.lepas ni aku jadi orang kaya.aku nak beli pasukan liverpool dan player yang power2.

Monday, June 14, 2010

mari bersabar

baru seminggu lebih aku di sini.memang aku xtahu apa2.bukan bidang aku.aku cuma ada minat.kerja ni memang mencabar.bukan aku seorang aje rasa macam tu.kami 9 org rasa macam tu.

aku sebenarnya jenis xpeduli tekanan.aku boleh kerja tanpa emosi.tetapi di sini aku sedikit tertekan.semua orang kata aku masih baru,memang macam tu.orang baru memang nervous agaknya.

tapi mungkin sebab aku selalu rasa aku betul,agak kecewa bila kerja di edit bos.rasa macam bodoh nak mampos xtahu menulis.kecewa dow.serius.

kecewa bila kita tengah cuba,orang lama potong kerja kita.memang la aku terhegeh-hegeh.benda pun xtahu kat mana,bagi la aku cari sekejap.

nasib baik kami budak2 baru agak terbuka berbincang sama sendiri.dan brader2,akak2,bos2, & juga orang2 dari company lain yang boleh dikatakan baik.biasalah mesti la juga ada yang xberapa.mana2 pun sama.nak2 pulak aku takde ciri2 kiut yang boleh buat orang sejuk mata.

aku enjoy keluar buat assignment.tengok orang.jumpa orang.cakap dengan orang.nak2 pulak orang besar tapi kool.boleh lepak minum teh tarik hisap rokok sama walaupun umur dan darjat jauh berbeza.seronok dan syukur masih ada orang macam tu.

semoga apa yang aku buat ni betul.kalu xbetul moga2 dapat petunjuk.amin.

Saturday, June 12, 2010

semangat satu macam walaupun kita x masuk world cup

video

bila nak habis video ni,aku meremang.betapa hebatnya orang dulu2.

Friday, May 28, 2010

jangan main gila

"tang tang tang tang tang!!!"

terkenyit2 mata kyrgiakos tumbuk lada nak buat sambal.

"potong aje subsidi tu.nanti susah nak masuk world cup".

aku anggguk.tanda sedikit sanggup menghadapi kenaikan harga.

"kau pun last season main macam tahi",aku jeling sama dia.

"tanggg tangg tangg!!!!"

dia hentak anak batu kuat2.aku buang sisik ikan sambil pakai headphone.

pendekar kaki berapi

beberapa hari lepas aku main futsal.mungkin buat kali terakhir bersama2 rakan seperjuangan.atau xde la akhir sangat.macam lambat lagi la nak dapat can macam tu.semua dah ada hala tuju masing2.

kebanyakan daripada kami memang asal dari satu team.team yang nombor satu law faculty tahun 2008 yang menang duit padahal aku dengan yu xbayar.team tu jugak kena belasah main inter-fac sampai kami rasa seronok dikalahkan.(sama budak law boleh la makan)

lepas main kami macam biasa mengamalkan cara hidup pemain pancit.hisap rokok sambil minum air kosong pejol bawak.masuk satu team lain main kat court kami tadi.

bawak sikit powww!!bawak sikit pow!!!

gila budak2 ni.betul geng kaki rembat ni.badan kecik2.rembat macam orang gila.

"ini evil team ke?" tanya aku pada alip.alip sengih macam biasa.

sambil aku ternganga tengok,timbul satu isu bergolak dalam diri aku.

"futsal rembat.di mana seninya?".

Sunday, May 23, 2010

dari mana kita datang

malam tadi aku lepak sama joe.dah 2 tahun lebih aku xjumpa dia.apa lagi macam2 lah cerita kenangan duduk asrama 5 tahun keluar bersembur2 atas meja hajris bistro.dari hajris bawak ke dataran pusing balik ke downtown.joe kata nak beli barang sambil mengina aku yang tiada wang.

tengah pusing2 joe tarik aku.

“pong tengok orang depan ni pong”. (tapong nama samaran aku di sekolah)

“siapa?”,aku menggunakan ketinggian untuk meninjau.yang aku nampak budak kecil pakai baju kurung.xkan joe lelaki kucing?

“tu la..”, joe tuding jari macam satu malaysia.tapi secara mendatar.

setelah aku amati,orang itu adalah cikgu zainul.ya.warden duduk rumah bawah naik rxz warna hijau.dengan anak bini gayanya.setelah betul2 pasti,kami merancang untuk menegurnya.maksud di sini bertegur sapa lah.kami potong satu lorong untuk buat2 terserempak dengannnya.

“kau la tegur dia joe.aku xda moment sangat dengan dia ni.nanti dia xkenal aku.dia mesti kenal kau.dia ajar kau fizik kan”.

akhirnya rancangan kami berjaya.cikgu zainul pindah 2006.2 tahun lepas kami spm.dia sekarang duduk di kajang mengajar di putrajaya.joe begitu gementar sehingga berpeluh2 dahinya.lepas tu kami sambung borak sambil shisha sampai aku pening kepala akibat perut kosong dan cuba tunjuk terer.

sampai shah alam aku baru teringat.aku ada juga satu momento sama dia.aku dengan bon bon.masa prep petang.

aku ingat lagi.lebih kurang tiap petang cikgu zainul bediri dekat tangga menghadap blok asrama sambil memberi arahan supaya semua orang cepat kosongkan asrama pergi prep.dan lebih kurang tiap petang juga,aku dan bon bon sebagai ahli tetap kelab ponteng mempunyai hijab terhadap arahan tersebut.

senyap sunyi asrama.kami fikir cikgu zainul dah masuk rumah untuk tidur petang atau sibuk mengira hasil rampasan spot check sambil senyum jahat.aku dengan bon bon bersandar menghadap pintu bilik.hari ni aku nak bukak salun rambut dan kecantikan.bon bon yang mempunyai masalah rambut kerinting menjadi pelanggan.

“ya u apa mau?”

“oo saya mau kasi lurus ini rambut la.buat itu rebonding”, jawab bon bon.

“hoo muleh2.senang saja.u mali sini”.

bon bon letak kepala atas peha aku.aku ambil seterika merah mak aku bagi,gosok2 kat rambut bon bon sebagai usaha rebonding walaupun seterika itu sejuk.sedang aku fokus dengan kerja aku, ada suara berdehem dari depan pintu salun aku (yang juga pintu bilik).

ya.suara cikgu zainul.terpacak depan pintu sambil tengok kesibukan aku melayan pelanggan.kami berdua kaku atas lantai.cikgu zainul juga kaku.mungkin xboleh menerima kenyataan yang dilihatnya.maka pergilah kami ke prep petang dengan xmandi.aku juga nekad untuk berhenti bukak salun.bon bon sebagai pelanggan berasa tertipu.kami mahu masuk universiti.

*aku juga pesan sama joe(yang mana dia akan jadi cikgu) supaya jangan tumbuk perut anak murid sendiri.sepertimana yang cikgu mat jusoh lakukan pada aku dekat pintu gerbang snuker IKIP.itu bukan gaya seorang guru.

Friday, May 21, 2010

gangguan yang indah


jiran al-qaeda yang berperang kat pc dengan volume tinggi xda.aku ambil kesempatan untuk tidur.

dan dan ada bunyi nyaring.

"ha mari mari mari rambutan manis mari mari rambutan!!!",di ulang2.record taruk kat kaset agaknya.

"rambutan amenda pulak ni..".

aku turun bawah.nak marah kena plan dulu.aku ingat nak buat macam ni.

"apa ni bang.benda orang tengah tidur ni.abang bising2 pulak".lepas tu cabut kunci lori dia campak dalam longkang.kalau bertumbuk, aku dah usha dah beluti2 kayu yang boleh aku pakai kat tepi rumah auntie ni.kalau xboleh nak menang jugak,aku macam biasa ada backup plan.sepucuk revolver colt peninggalan arwah atuk aku terikat pada kaki.tapi aku pakai seluar pendek.xpe.aku ikat kat peha.

sampai je kat lori dia aku cekak pinggang.aku datang dekat dia aku halakan jari aku kat buah rambutan yang berlonggok.lalu berkata.

"ni kira macam mana ni bang?"
lalu aku mengahabiskan masa lebih kurang 20 minit mencangkung kat belakang lori sambil makan buah rambutan.kami juga bertukar2 nombor telefon sebab aku cerita sama dia rumah kat kampung banyak pokok rambutan yang mana terlalu banyak untuk dimakan dan xbaik membazir.nanti aku tolak murah2,boleh dia makan duit orang bandar.

anak rusa nani



alimah rongak datang melepak tepi aku aku.darjah satu & bertanya adalah hobinya.di godek2nya beg aku jumpa sama mp3 player.aku bagilah die dengar.

"ha tengok ni.kakak cakap kat sini dia dengar kat belah sini".sambil bercakap kat earphone kanan dan dengar di earphone kiri.

haih senangnya jadi budak2.yang mana nampak,boleh dibuat,itu la dia percaya.tak perlu fikir apa asalnya,tak perlu kaji apa rasionalnya,xperlu tengok apa kesannya.

"kakak jom rombe(ronda2) nak?"
"jom.kita pegi petonas(petronas)",laju dia jawab.

maka habis lah wang ringgit aku dipownya.ini baru anak buah.malas aku menikah.

Thursday, May 20, 2010

cubaan syaitan dan iblis untuk menumpaskan saya

hujan kota kemuning.tiada aktiviti kami pergi menunjal.dah siap haus minum air.am bukak cerita hantu.yu mula2 bahan am join sama tanda dia juga seorang bomoh.aku bodoh hantu.dengar sambil sedikit meremang.

dua pagi aku gerak balik ss19 naik jetski dalam hujan renyai2.otak aku cuba menyakat,"eh apa berat motor ni?".aku jawab,"ah dah lama xservis memang la berat.meletup pun boleh".cuba menjauhkan diri dari terfikir pasal hantu.

sampai rumah mandi solat tidur.lepas tu aku mimpi.sial punya mimpi.

dalam mimpi tu ada orang mintak tolong aku supaya tahan satu setan ni untuk satu malam.aku iyakan aje.die terikat tapi tangannya sedikit bebas.berlakulah pergelutan yang mana aku gigit jari dia kuat2.hitam atau biru pekat aku xpasti.liat macam getah.sampai satu saat nak putus jari dia aku gigit tapi aku tahan.sebab entah macam mana aku rasa aku kenal dan dia aku xnak cederakan dia.sekali tu macam betul2 nak putus aku terjaga.

celik mata gelap aku picit lampu jam.4.50 pagi..ptuihh!mulut aku loya lidah aku kebas.gila apa ni.mula2 aku cuak normal.tapi aku cuak tingkat tinggi sebab teringat apa yang aku buat siang tadi.cis.

apa aku buat siang tadi?haaa..aku tengok arrival series.aku ni lembab sikit baru tengok.itupun yu bagitahu.tapi aku fokus tengok.ralit.xbercampur aku dgn yu & am pomen basikal kat belakang.dalam series tu cerita pasal macam mana setan sesatkan kita,mind control,kita tengah dikawal dan macam2 pendedahan.sebenarnya aku dah lama tahu benda lebih kurang macam ni.aku sekolah agama.tapi ni dalam penyampaian yang berbeza.sambil tu aku berfikir,"celaka punya setan.bukan main meluas lagi plan kau.teliti.tapi sekarang aku dah tahu.haha.aku xtertipu.haha".

ok tang ni yang buat aku cuak tingkat tinggi.masa aku sedar dari mimpi tu aku banyak berfikir.sebab apa aku mimpi macam tu.datang lah idea cergas dari sudut lipatan ke 32 otak aku mengatakan bahawa "sebab kau dah tahu banyak pasal taktik2 & plan setan.kau kata kau takkan tertipu.sekarang setan dah bengang dengan kau.die nak kacau kau."

ah sudah.apahal pulak.aku bukan power pun.pergi la bengang dengan tamar jalis ke.tok imam power ke.harun din ke.ni aku pulak.pada masa yang sama sudut lipatan ke 17 bagitahu, "kau ingat x cerita kenapa setan x kacau pak imam & orang yang jahil.die kacau orang yang tengah2?".sial punya nombor 17.

ah kacau la.aku ada tuhan.meh2.xlama lepas tu aku sedar aku terlalu banyak berfikir.dan jelas kesan tengok arrival tu.tapi kalau betul2?haha.lantak kau lah setan.lepas subuh aku sambung tidur.

Wednesday, May 19, 2010

ke PKNS mencari cinta

baru2 ni aku ke kompleks PKNS mau bukak berurusan dengan bank.sebagai seorang penunggang jet ski,aku parking la kat tasik.masa nak lintas jalan, aku nampak seorang budak perempuan melilau kat situ (muda 2 3 tahun dari aku kot).aku buat bodoh je la.dah masuk ke dalam,aku terlupa handphone tertinggal kat dalam jet ski,kat poket depan tu.(aku memang macam ni.selalu tertinggal handphone,wallet kat situ.jadi silalah curi jika jumpa.pasti terkejut dengan kekayaan aku)jadi aku keluar lah semula.

lepas tu aku nampak lagi budak tu.eh ape da dia ni.aku nak masuk dalam balik pun berselisih dengan dia lagi.

setengah jam kemudian,urusan aku selesai.aku keluar je dari bangunan klasik PKNS tu,ada lagi minah tu terpacak kat divider jalan.memandang ke arah motor2 yang parking kat tasik tu dengan gaya serabut.aku pun terfikir,budak ni hilang motor kot.xpe sat gi aku tanya.

aku pun start jet ski,singgah kejap kat depan budak tu.

"kau ni kenapa dik?dari tadi aku nampak macam ada masalah je.ada barang hilang ke?"(maksud aku motor la).

terkejut,dia jawab, "ha??eh xde ape2 yang hilang.nak jumpa orang kat sini..tapi malu...huhu..".

saat tu aku rasa nak langgar je dia.kau nak blind date pulak kat tasik ni!

"laa aku ingat apa tadi.haa pandai2 kau la," aku kata dengan nada agak kuat.xtahu kenapa aku cakap kuat.lepas tu aku pun blah dengan perasaan,perasaan...xtahulah perasaan jenis apa tu.ceh.

Tuesday, May 18, 2010

mimpi mati

kamu mencabar dia
mencipta neraka dari bijih besi
mengubah cuaca dengan radio
sesat dalam bijaksana
apa yang dia tahu?
dia tahu semua

kamu mencalar dia
mencipta syurga dari zina
peluh jantan betina
paut raut benih dipersia
mabuk dalam bahagia
apa orang lain tahu?
dia tahu semua

kenapa tidak dihapus si jahil?
si jahil bunuh mulia!

kenapa mahu dibunuh jahil?
adakah hati kau hitam sama dia?

kenapa tak dihapus iblis?
dia punca segalanya!

iblis hanya mampu berbisik
bukankah kau melakukan segalanya?

aku tak mahu dibakar
aku juga tidak semulia
wujudkah tempat terasing
untuk yang tidak dilaknat yang juga tidak berpahala
wujudkah?

Monday, May 10, 2010

ucapan rakaman

bila lama x menulis,xtahu nak tulis apa.bukannya jadi dungu.tapi dah terlalu lambat atau terlalu biasa untuk dikongsi.

aku perasan dalam Malaysia ni,bila ada satu kejadian yang menggemparkan,benda tu akan berturutan.maksudnya macam bila sesuatu didedahkan,makin menjadi2 lah benda tu.

budak kat seksyen 11 kena tembak.meninggal arwah.kasihan.xhabis di situ.seorang lagi kena tembak kena usus masa lari ala2 mat rempit dari polis.sorang lagi kena tembak peluru sesat bila polis nk lawan sama itu bekas komando x sihat.

isu dalam entri ni bukan polis tembak tanpa justifikasi atau lain kali jangan lari bila ditahan polis.isunya adakah pendedahan boleh mempengaruhi sesuatu kebarangkalian insiden.

dulu ingat ketika zaman kemalangan bas.sejak satu kemalangan didedahkan,serta merta berlaku kemalangan bas yang lain seolah olah berantai.buang bayi isu dari dulu.tapi sejak diambil berat,begitu juga berderet deret kes sama berlaku.lari ke lombok.mula xramai.lepas tu satu satu.berantai.dan semua ini seolah olah lenyap bila ada seseautu isu yang baru.

dulu masa kecik2 buat karangan kesan pendedahan media2 barat terhadap remaja.ok yang tu memang jelas.tapi yang kita alami sekarang agak berbeza.

caranya pun jelas.kerja siapa lagi kalau bukan media.tapi benarkah pendedahan hanyalah sebagai berita dan pengajaran?atau pendedahan tentang kebenaran mampu mempengaruhi manusia supaya menurut jejak yang sama?

jika setiap hari membaca laporan berbaur nafsu (yang kononnya pengajaran) dalam akhbar picisan,tidakkah seorang yang xberapa sihat mentalnya akan cuba?

habis di sini.celcom berkira.kata limit rm150.rm130 lebih pun dah putus.

Monday, April 26, 2010

di sebalik kota (janji)



"janji pada akak,jaga diri baik2.bila sampai nanti cepat telefon akak".

agaknya tu yang makcik tu cakap.aku terserempak dengan diaorang kat stesen kuala lumpur.masa aku nak pergi heritage hotel.teringat mak aku.sebab ada dua makcik teringat mak ngah aku sekali.

Saturday, April 24, 2010

flat seri wangi

dah 3 minggu aku pindah sini.flat lama macam ni xda siapa peduli.pkns pun dah malas nak jenguk.agak haprak la kat luarnya.jiran2?adalah sekali sekala aku sengih xpun ckp,"baru balik bang?" kat brader2 yang aku terserempak.kalau aku xde mood aku buat2 la tak perasan.jiran sebelah memang xpernah bertembung.tapi ada satu benda yang buat aku cukup kenal dia.ya...beliau adalah seorang pejuang..

"tat tat tat tat!!!tat tat tat tat!!reload!reload!bommm!!!!tat tat tat tat!!!prrrrrrrrr!!!!!prrrrrrrr!!!!!bommmm!!!!"

itu yang aku dengar hari2 bila balik.begitu yakin berperang dengan volume yang tinggi.mungkin itu menaikkan semangat beliau.bila tiada musuh atau mungkin dah pening mengadap game tu,beliau akan berehat dengan lagu saleem.

sekarang ni pun beliau sedang menabur bakti.pukul 2 pagi.

"tat tat tat tat tat tat tat tat"

aku harus berhati2.nak2 pulak bila dekat tepi tingkap atau pintu belakang.xmahu mati terkena peluru sesat.

Friday, April 23, 2010

di sebalik kota

menapak dari masjid jamek.berjalan tepi bangunan sultan abdul samad.walaupun berpagar nampak jelas lorong panjang bangunan tu usang.kotor.sampah2.mungkin sebab bahu jalan lagi tinggi dari koridor lorong tu.sampah dibawa hanyut pabila hujan.bila belok ke kiri,bahagian depan,aku nampak satu pakcik sibuk menaip pakai typewriter.ada 7 8 orang di sekitar dia.macam tunggu giliran.ad sorang makcik duk membebel depan pakcik tu.macam bagi maklumat pasal apa entah.pelik jugaklah aku tengok.lalu aku duduk melepak bersama2 mereka.


pejabat mesra alam.


sambil aku tengok dieorang sambil aku picit2 butang camera.dah benda pelik (bagi aku lah).lama2 pakcik tu perasan.die toleh belakang,"bang,reporter ke?".sudah.macam marah je orang tua ni.nak jugak aku jawab reporter nak tengok reaksi dia.tapi sebab ni port dia + aku memang bukan reporter pun,aku jawab,"eh tak lah pakcik.minat aje"."hoo...minat..".sengih dia.dan terus bekerja."nasib baik kau senyum",cakap aku dalam hati.


jendela pejabat pakcik.


sambil2 tu aku intai2 lah apa yang dia taip.ape kena mengena dia dengan orang2 yang macam indon ni?yang macam thailand ni?tiba2 datang abang pelanggan kepada pakcik ni kat aku."bang tolong betulkan ni bang.jam dia x keluar.lepas tu loceng asyik berbunyi",sambil hulur handphone dia.cakap macam sabah2 sikit.sabah kot.bukan indon."hoo...boleh2.jap bang eh..saya betulkan.lepastu dengan selambanya dia tinggal phone dia kat aku lepas tu pegi bebincang dengan kawan2 dia.aku pun settinglah letak jam kat skrin,padamkan alarm dia.tak lama lepas tu dia datng semula."sudah?"aku angguk."terima kasih banyak abang ya.telefon saja tahu,yang lain semua x reti",pengakuan sambil gelak kecil.aku sengih aje.


abang baju biru tu ha yang bagi phone.ui pakcik dapat upah rm1o!


sempat jugak aku jeling kertas pada tangan dia.dia baru ambik kat pakcik menaip tu.macam pengesahan penduduk ke apa entah.aku rasa mungkin diorang ni sabah sarawak,kelantan dekat2 thailand.mungkin kerakyatan diorang xberapa jelas.mungkin nak dapat pengesahan kena isi borang dan pakcik yang menaip dapat bayaran untuk isi tolong diorang isi borang.ada ke benda macam tu?aku x pasti.siapa yang tahu tolong betulkan aku.heh.dah teduh sikit aku tinggalkan diorang.jalan2 ke depan lagi dengan tourist jepun.buat2 kenal.haha.


majulah bank untuk negara.

Tuesday, April 20, 2010

nanti i keluar i belikan.

harini x kerja.nah dia sms aku.mintak tolong topup dengan membebel suruh mandi.daripada malam tadi dah.malam tadi pun aku x keluar.benayoun score pun aku tido.mood bermalas malasan ni.dia sms "u tlg topup.i kt opis ni.nnt i byr balik pomish".pomish=promise.bila dia kata promise tu maksudnya dia dah bengang.haha.mungkin dia ada hal afterwork kot.dah afterwork petang karang la aku topup.tapi nak hujan ni.hujan sekarang selalunya lama.aku dah la mat rempit.kalau aku x topup mesti die lagi marah."apalah u selalu mcm tu!org ckp buat xtahu aje!"pastu merajuk.

tapi kan.aku malas gila nak keluar.hahahahahaha.rela aku bersandar sambil tulis entri ni dengan x mandinya.haha.petang sikit ye.

lakong zee patakong zee latopompo





scroll down news feed kat facebook,nampak profile kakak aku.statusnya "daun serai daun gaharu,belum try belum tau".mula2 aku ingat,apahal dia ni.rupenye2 tu pantun cerita laksamana do re mi.haha.bongok kakak aku ni.

macam tu la kami.cerita p.ramlee semua kami layan.dari kecik lagi.yela zaman2 dulu mana ada astro.rumah kampung aku tu ha pun baru2 je pasang astro sebab nak tengok bola.macam dulu2 jumaat malam sabtu,berlonggok tengok cerita p.ramlee.petang sabtu panas2 nah berlonggok tengok hindustan.malamnya pulak cerekarama.haha.tapi sekarang semua dah besar semua dah sibuk.jarang2 dapat peluang macam tu lagi.aku ingat lagi masa aku nak sambung belajar dulu.zaman tu yang atas2 aku semua da berhijrah dah.mak aku cakap, "abang da xde nanti,xde geng lah mak nak tengok p.ramlee".

alahai mak2..tapi mak relax je,nanti kami semua balik kita tengok sama2 ye.hee.lagipun die cakap macam tu sebab aku lah yang paling melayan cerita p.ramlee.tayang ulang2 pun bleh tengok.sebab ada scene yang xmampu org sekarang nak buat.kan.cuma aku xsuka sikit,kalau dalam bertiga tu,dialah yang paling hero,dia lah yang dapat awek cun.haha.apa2 pun dia tetap karwayan terbaik & cerita2nya lekat dalam hati kami semua.

kira yamato



ini budak baik.anak ayong cewek aku.aku geram budak ni.comel weh.kalau main2 dengan dia,dia akan gelak.tapi sebab dia xsampai setahun gelak dia xda bunyi.dia akan bukak mulut macam nak gelak nampak gusi2 dia.alahai.tapi aku control la.kang ayong nampak aku melayan sangat anak dia tu,nanti die ingat aku ni buat2 suka budak kecik @ mengada2 pulak.

nama dia qasih querra zandria.mak aih.baiknya budak ni,3 hari aku duduk sana,sekali je aku tengok dia betul2 menangis.alahai bertuahnya ayong.mintak2 anak aku macam tu nanti heh.tapi aku nak bagi nama diorang seketul je.contohnya adam.contoh je la kan.sebab nama aku dah agak moden.perasan.eh tapi betullah.adam bin asrulna'im.ok lah tu.kalau panjang2 kang, contoh ikram dinzly narnia bin asrulna'im.macam x best je.haha.apa aku ni fikir nak beranak pulak..jauh sangat tu.

Monday, April 19, 2010

tanah dan air.

dulu bila aku dengar 1 Malaysia aku suka.sebab memang pendapat aku, untuk bersatu x perlu tunjukkan perbezaan.sebab aku dari dulu xsuka cara orang kita yang selalu tunjuk perbezaan.dalam iklan hari2 pun boleh tengok."assalamuailaikum saya ali.ni hao say ah beng.vannakam saya ramu".apa salahnya semua cakap salam sejahtera.heh.

tapi bila aku dapat tahu itu bukan idea orang kita,aku kecewa sikit.siapa x kecewa.aku respect apa.tahu2 dari consultant luar.apa salahnya pakai idea sendiri.menyesal aku xbagitahu PM pasal idea aku.kalau aku nak bagitahu pun,ada ke salurannya.yang betul2 sampai kat dia.kan.ehh bazir dow pakai orang luar.orang kita terhegeh2 bayar cukai.

apa2 pun bila dah buat kena lah pastikan betul2 jalan.biarlah orang kata israel ke apa.paling2 kurang ada usaha.agak bernas.nampak macam menjadi.aku sebagai orang muda mengharapkan sesuatu yang positif dan berterusan.terima kasih.

Friday, April 16, 2010

merdeka sementara

ya harini tamat sudah kerja robotku di hartamas.pagi2 jumaat dengar lagu ni.hahah.merdeka.butterfingers.

hari isnin bayar cukai
selasa, lalai
rabu, khamis poket pokai
jumaat, sabtu, ahad kita.....

merdeka
bahagia
akhirnya
merdeka
merdeka

hari isnin muka garang
selasa, gemilang
rabu, khamis bagi ruang
jumaat, sabtu, ahad kita....

merdeka
bahagia
akhirnya
merdeka
merdeka

tiada sengketa antara kita
prasangka perkara biasa
tiada yg mustahil

merdeka
bahagia
akhirnya
merdeka
merdeka

hari ini
merdeka

Friday, April 2, 2010

haus nak mati

gila.haus gila.aku telan air liur,xlekat lgsg kat tekak.siap keluar bunyi ukkk ukkk lg.kering kaw.ajak budak2 ni.banyak la songeh pulak.dulu masa belajar sama2 xde pun bekira kelas pagi.mungkin dieoang da insaf kot.lantak korang lah.teguk la air paip karat shah alam ni.baru pindah apa pon tarak rumah ni.tapi makin pedih tekak.betul la ada karat.cis.lagi gila.aku lupa mlm ni 2nd anniversary.patut la die meletup aku sibuk kemas cat rumah td.masak aku.besok pegi jb.ohh tolong la faham.cis.

Wednesday, March 31, 2010

lo manga




haaa.please dont buy this shoe.spaceman habis.ade ke kasut mcm tu.oi oi jangan la wey...(pdhl aku baru je beli ptg td)

Tuesday, March 30, 2010

you sick

dah lama x jenguk
sebab apa?
sebab aku menyampah
aku menyampah tgk aku yang dulu
aku menyampah menunggu
aku menyampah rasa x guna
aku menyampah tgk benda x jadi
aku menyampah rasa tebal muka
aku menyampah dada berdebar
aku menyampah tgk org yg aku menyampah
aku menyampah org mengata
aku menyampah org negative
korang tahu apa bodo
aku tahulah
sebab apa aku jenguk balik?
sebab aku x nak lari
nah hadap la tadah la
ini la engkau
dan aku x ambik pusing satu sen pun

Wednesday, January 13, 2010

amateur for peace & harmony

siapakah yg menghuru harakan negara aku? bermula dgn isu kalimah Allah sehingga meng “molotov cocktail” gereja2? naik court pn sudah. menteri2 dh berjanji akan selesaikan dgn secepat mungkin. sesetengah father2 pun dh mengerti. cukuplah dgn demonstrasi2 & laporan2. xpyh bertindak dgn sebegitu ekstrem. omputih bkn main syok lg dok bahan kita. “evidence of racist”, “freedom of religion in Malaysian way”, apa tah lg mereka kata. kepada extremist2 sekalian, apa pn niat kamu semua, ianya bukan dgn cara yg baik. niat tidak menghalalkan cara. bertindaklah seperti manusia bijak yg dikurniakan akal fikiran oleh Allah s.w.t. kpd bangsa atau agama yg lain, silalah hormati pendirian dan perlembagaan negara ini. hormatilah tuan tanah ini. org berbudi kita berbahasa, org pijak kepala huru hara la jadinya. alah omputih tu aku xheran pun. depa lg racist kot. cume kita perlu gain trust dari negara luar agar mereka yakin negara kita ni aman. baru la depa nk invest.baru maju negaraku. tidak aku teruja dgn theme 1 Malaysia tu. tp itu je cara utk terbaik utk kita semua hidup bersama. semoga semua org mahu hidup dlm keadaan aman. ya Allah, selamatkan negaraku dari sebarang bala bencana.amin..

tapi kan, korg rasa siap yg dok bom2 ni? aku rasa org yg rendah ilmunya. buat tindakan tanpa berfikir panjang stlh berpakat sesama mereka. tak pun mungkin ianya dirancang.oleh org2 jahat yg nk memburuk2 kan negara kita.atau mereka mmg dilahirkan sbg seorg extremist? pd aku, biarlah kali ini ISA yg power tu bertindak.dia org sudah bikin semua org susah hati. heralds newspaper, boleh2 dh mengalah. korang pn sama dh buat hal (in fact,pulled the trigger). mengalah sudah. marilah sama2 menghormati. amin sekali lagi.

for the sake of being nocturnal

lagu utk tidur yg diulang2 samp pagi.

this modern love.blocparty
fakeplastictree.radiohead
lengkap semula.butterfingers.
endlessly.muse
have you ever danced with the devil under the pale moonlight.deepset
the clouds tell.lukestar
prindu.laila's lounge
heima.sigur ros

Friday, January 8, 2010

the crossed fingers




dah lama aku nak lukis benda ni.dirasuk lagu fatal laila’s lounge(sayangnya mamat tu entah ke mana). aku teringat. tidak jujur atau mencuba. ahh abaikan sehelai bulu kaki aku yang tercabut tu.

those who tell the truth shall die

bahasa yang keliru
membuka almari
aku perlukan baju lengan panjang yang tebal
menggigil
suis dimana?suis dimana?
mungkin ini

siapa mereka ini?
bersenjatakan batu dan bom petrol
dalam botol coca cola
tak pernah pun minum
kutip entah di mana
oh aku tertekan penggera senyap!

salam salam
bukan aku yang kamu cari
di sana bangsa yang dikurniakan dewa ilmu kebal
khabar angin butang undur ada di seberang
mari cuba cari
sampai boleh melihat tayangan masa lepas
hanya tayangan
tak mengapa
mari pergi

oh mereka terlalu hebat
tapi dewa mereka berbohong
ada yang berdarah
boleh
tapi kita ada keciciran
cicir di mana?
adakah ramai ini sahaja?
setakat ini
butang undur hanya
halusinasi sebelum mati
yang dijanjikan hanya mimpi
tunggu lagi satu generasi